"نگاه زن" منعکس کنندۀ نگاهی نو  زنان افغان                           .

مصاحبه با اورانوس مصمم گوینده تلویزیون آریانا


 

اورانوس مصمم : گوینده گی یک شغل بسیار خوب و سنگین برای زنان و دختران است

 

 

حضور زنان و دوشیزه گان جوان و مستعد در نهادهای فرهنگی مخصوصا رسانه ها، موفقیت های چشم گیری است که قشر زنان از آن بهرمند میباشند. رسانه های تصویری چون رادیو و تلویزیون نیز تاثیرات مهم در رشد آگاهی عامه داشته است و این رشد را می توان عمدتا مدیون حضور زنان و دختران در این مشاغل دانست.هرچند این طیف در چند سال اخیر قربانیانی را داشته است اما همت و هدفمند بودن از مواردی است که زنان در این عرصه ها به آن عمیق و بنیادی می اندیشند.

در گفتگوی ذیل که با اورانوس مصمم از ژورنالیستان موفق رادیو و تلویزیون داشته ایم موضوعات مهمی چون تاثیر حضور زنان در رسانه ها مخصوصا رادیو و تلویزیون را مورد بحث قرار دایم . صمیمانه این گفتگو را برای شما تقدیم می نماییم:

 

1-      از چه زمانی به گوینده گی آغاز کردید و چگونه وارد این دنیای هنری شدید؟

 

جواب : از مدت پنج سال به گوینده گی در تلویزیون آغاز کردم . فکر میکنم کسب شهرت خواست هریکی از انسانهاست . انسانها همیشه می خواهند تا به مدارج عالی پیشرفت ها دست یابند . خودم گاهی فکر نکرده بودم که گوینده شوم اما وقتی تازه جوان شدم خانواده ام به من گفتند که " من" میتوانم یک گوینده ی خوب باشم به نظر آنان ویژه گی های یک گوینده در وجود من دیده می شد.  

 

2-      علاوه بر خوانش خبر، فعالیت دیگری را نیز روی دست دارید؟

 

جواب : در حقیقت کار را از ویراستاری تصاویر در تلویزیون آریانا آغاز کردم به این معنا که یک ویراستار تصویر هم هستم . در همین وقت خانواده و همکاران بنده را تشویق به خوانش خبر و مطالعه ی ژانرهای خبری کردند . وقتی برای اولین بار به تلویزیون ظاهرشدم بیشتر تشویق شدم و این تشویق بود که تا امروز به این کار ادامه میدهم. اما فعلا به کار ویراستاری توقف داده ام زیرا نمیتوانم همزمان دو کار را انجام دهم از سوی مادر یک طفل نازنین خود هستم مصروف تربیت وی هستم از سوی خانم یک خانه که میدانید یک خانم چقدر مسوولیت دارد. در کنار این همه هنگامیکه وقت برایم مساعد می شود ادبیات پارسی را مطالعه میکنم  تا در کاربرد و تلفظ کلمات اشتباه را مرتکب نشوم. در عین حال همیشه می اندیشم تا یک مجری خوب برنامه های تلویزیونی نیز باشم اما تا هنوز به این خواست خود دست نیافته ام اما در این راه سعی میکنم.

 

3-      وقتی اولین بار صدای خودت را از تلویزیون شنیدی چه احساسی داشتی؟

 

جواب : در کنار اینکه احساس خوشی و سرور کردم اما متوجه می شدم که چگونه اشتباهات خود را رفع سازم. زیرا همینکه میگویند انسان از اشتباه خالی نیست.

 

4-کار شما همراه با شهرت است، زمانی که شما را مردم در محیط غیر از کار می بینند چه نوع برخوردی با شما دارند؟

 

جواب : مردم افغانستان خیلی مردم صمیمی وخوب هستند . از احترام مردم نسبت به خودم بسیار راضی هستم ، احترام مردم کشورم باعث علاقمندی بیشتر من در کارم است .امید وار هستم که بتوانم رضایت خاطر مردم خود را با خوانش خبر و دکلمه ی اشعار ناب پارسی  و هم چنان اجرای برنامه های تلویزیونی ادا کنم.

 

4-      توانمندی اولیه ی یک علاقمند به گوینده گی برای شروع کار چه چیزی باید باشد؟

 

جواب : همان طوریکه  همکا رانم در تلویزیون آریانا که  همیشه می گویند که سه چیز در خوانش خبر نقش مهم دارد که عبارت از " صدا ، سیما و سواد " است ، این سه عنصر مولفه های اساسی برای خوانش خبر در تلویزیون را تشکیل میدهد. من هم به این نظریه ی علمی موافق هستم. در عین حال می خواهم اضافه کنم ، که عشق و علاقمندی به کار و مسکلک نیز نقش به سزایی میتواند داشته باشد که این علاقمندی در من وجود دارد.

 

5-      یک گوینده ی خوب چه ویژه گی هایی باید داشته باشید؟

 

جواب : برعلاوه ی که معیارهای ذکر شده  ، یک گوینده ی خوب مطابق به روحیه و روال یک خبر خود را عیار بسازد . مثلا وقتی خبر خوش را می خواند . خوشی و سرور در جبین گوینده ظاهر شود . وقتی یک خبر بد یا ناخوش آیند را به خوانش میگیرد در این صورت نباید اظهار خوشی نماید. هم چنان در پوشیدن لباس و میک اپ زیاد توجه داشته باشد. از آنجاییکه گوینده گان خبر مردمان سیاسی و دپلوماتیک خوانده می شوند لذا ضرور است در استفاده از لباس در هنگام خوانش خبر معیارهای سیاسی و دپلوماسی را مراعات کنند.

 

6-      آیا در نحوه ی ارایه ی خبر؛ سبک های خاصی نیز وجود دارد یا خیر؟

 

جواب : بلی : نمیتواند سبک ها همه یک رنگ و یک نواخت باشند هرکس سبک خاص خود را در ارایه ی خبر می داشته باشد. اما از لحاظ مسلکی خوانش خبر ژانر ویژه ی خود را دارد که گوینده باید به ژانر خبری آشنا باشد. اما چیزی که من می خواهم اضافه کنم این است که یک گوینده ی تازه کار بایست از گوینده ی مورد علاقه ی خود تقلید کند. این تقلید میتواند گوینده را به هدف نهایی اش برساند. در عین حال میخواهم اضافه نمایم که هر قدر که گوینده ی خبرها با حرکات و به اصطلاح ژست های آزاد خبر بخواند به همان پیمانه خود گوینده احساس آرامش میکند و هم چنان بیننده لذت بیشتر می برد.

 

7-      دکوریش در بسیاری از گوینده گان رسانه های تصویری جهان توسعه یافته است . آیا دیکور یک گوینده نیز در تلویزیون آریانا وجود دارد؟

 

جواب : دکوریش واقعا در کیفیت تصویر و زیبایی تصویر نقش به سزایی دارد امید برین است که با افتتاح تعمیر جدید تلویزیون آریانا که به معیار های یک تلویزیون ساخته شده است از دیکور استفاده به عمل آید. در قسمت کروماکی باید عرض کنم که اگرچه این یک تکنالوژی جدید و مدرن است اما نمیتواند زیبایی  های دیکور را بگیرد.

 

8-      آیا شده است که خبری برای خودتان نیز تکان دهنده باشد درست زمانی که خودتان اخبار را میخوانید؟

 

جواب : بلی چندین بار چنین اتفاق افتاده است . اول اینکه از خوانش خبرهای کشت و خون ناراحت می شوم و اما چندین بار اتفاق افتاده است که در هنگام خوانش خبر از سوی همکارانم در بخش خبر تلویزیون آریانا  یاد داشت برایم سپرده شده تا به خوانش بگیرم و این به روحیه ی من تاثیر گذاشته است . اما حالا تقریبا این به یک حالت عادی برایم تبدیل شده است . به هرحال خبر ناخوش در عین حال مهم انسان را تکان میدهد. به ویژه خبرهای مربوط به تلفات انسانی خصوصا کودکان ، زنان و کهن سالان من را اذیت میکند.

 

9-      آیا شده است در حین اجرای برنامه ناگهان به خنده بیفتید؟

 

جواب : بلی چنین چیزی بوده اما با یک تبسم مختصر .

10-  بهترین خاطره ی تان از دوره کاری تان در تلویزیون چیست؟

 

جواب : بهترین خاطره ی من در محیط تلویزیون آریانا همانا اکادمیک بودن این محیط است . محیط آریانا واقعا یک محیط سالم ، اکادمیک ، و صمیمی است . تلویزیون آریانا به مثابه ی یک مرکز اکادمیک و کانون علمی برای جوانان مبدل شده است . بسیاری از کارمندان ودست اندرکاران، از این تلویزیون چیز های آموختند و مصدر خدمت گردیدند. وقتی برای کسی در این محیط به خصوص در بخش خبری این تلویزیون مجال کار و همکاری میسر شود انسان به خود می بالد. در پایان میخواهم یاد آورشوم که دقت ، موشگافی و مهربانی آقای میرزایی مدیر خبر در تربیت و بالا بردن ظرفیت کاری نطاقان ، ژورنالستان و سایر دست اندرکاران این شبکه قابل قدراست. زیرا وی می کوشد تا جوانان در کنار اینکه کار میکنند حتما باییست یک چیزی بیاموزند.

 

نظرتان در رابطه به حضور زنان و دختران در مشاغلی چون گوینده گی چیست؟

 

جواب : گوینده گی یک شغل بسیار خوب و سنگین برای زنان و دختران است . هرکس که توان ، استعداد واجرای این شغل را داشته باشند باید کار را در رادیو ها و تلویزیون ها آغاز کنند. زنان نسبت به مردان مهربان تر اند صدای زنان از طریق رادیو و تلویزیون برای شنونده ها و بیننده گان جالب تر وشیرین تر است . قشر زنان نیمی از پیکر جامعه را تشکیل داده اند بیایید با یک صدا این اصل را بالای مردان بقبولانیم.

 

 

 




گزارش تخلف
بعدی